MUHALLEBİLİ KADAYIF
Malzemeler:
- 250 gr tel kadayıf
- 50 gr tereyağı
- 1 su bardağı ceviz içi
- 3 yemek kaşığı toz şeker
Muhallebi için
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 parça damla sakızı
- 1 paket vanilya
- 3/4 su bardağı un
- 1 paket toz krem şanti
Üzeri için
- Toz antep fıstığı
Yapılışı:
Hem pişirmesi kolay, hem de yemesi çok tatlı. Tel kadayıfları bir tepsiye yayıp kurumaları için birkaç saat bekletin.
Hem pişirmesi kolay, hem de yemesi çok tatlı. Tel kadayıfları bir tepsiye yayıp kurumaları için birkaç saat bekletin.
Tereyağı, şeker ve kadayıfları tencereye alın. Orta ateşte
sürekli karıştırarak rengi hafif koyulaşıncaya kadar kavurun. Cevizleri ekleyip
25 dakika daha kavurun.
Süt, şeker, un ve vanilyayı bir tencereye alın. Orta ateşte
koyulaşıncaya kadar pişirin. Damla sakızlarını ekleyip eriyinceye kadar
karıştırın. Ocaktan alarak soğumaya bırakın. Toz krem şantiyi ilave edin ve
mikser ile 5 dakika çırpın.
Kadayıfın yarısını dikdörtgen bir kalıba bastırarak yayın.
Üzerine muhallebinin tamamını dökün. En üste kalan kadayıfı yayıp buzdolabında
bir gece bekletin. Dilimleyerek üzerine toz antep fıstığı serpip soğuk servis
yapın.
ELMALI KURABİYE
Malzemeler:
- 4 adet elma
- 5 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay bardağı ceviz
- 125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- 1.5 çay bardağı şeker
- 1 su bardağı nişasta
- 3-3.5 su bardağı un
- yarım paket k. tozu
- vanilya
Yapılışı:
İlk önce elmalarınızı soyun ve rendeleyin. Daha sonra
elmaları tavanın içerisine koyun eğer elmalar tatlı değilse şeker ilave
edebilirsiniz. Şeker ilave edildikten sonra ocağa alın ve elmaların suyunu
salıp çekene kadar pişirin, piştikten sonra ceviz ve tarçını ekleyip az daha
karıştırarak ocağı kapatın, soğuması ve kıvama gelmesi için başka bir kapa
aktarın.
Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur elde edin. Ölçüler
belli olsa da unu yavaş yavaş ilave edin. Artık elmalı kurabiye hamuruda hazır
olduğuna göre, elmalı kurabiye yapmaya başlayabilirsiniz
Elmalı kurabiyenin hangi şekilde olacağına siz karar verin,
çizgili ve yuvarlak iki farklı tür yapabilirsiniz, her iki şekilden birini
seçebilirsiniz veya aynı malzemeler ile her iki şeklide yaparak menüyü
zenginleştirebilirsiniz.
a) Çizgili elmalı kurabiye modeli vermek için;
Hamurdan küçük mandalina büyüklüğünde parça alıp, 0,5 cm.
kalınlığında açın. Üçte ikilik kısmına boylamasına, bıçakla çizikler atın. Boş
kalan kısma elmalı kurabiye iç malzemelerini koyup sarın. Hafifçe bükerek ay
şekli verin.
b) Yuvarlak elmalı kurabiye modeli vermek için;
Hamuru 0.5 cm. kalınlıkta açın. Su bardağıyla kesin. Bir
parçanın ortasına elmalı iç koyun. Diğer parçanın ortasına artı şeklinde kesik
atıp ilk parçanın üzerine kapatın. Kenarlarını çatalla hafifçe bastırın.
Yağlanmamış tepsiye dizin.
170 derece önceden ısınmış fırında üzeri hafif pembeleşene
kadar pişirin. Fırınınız çok çabuk pişiriyorsa kızarmaya başladıktan sonra
dereceyi 150 ye düşürün. Fırından aldığınız kurabiyelerin üzerine bolca pudra
şekeri serpin.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder