Ana Yemekler

KARNIYARIK


Malzemeler:

  • 6 adet patlıcan
  • 6 adet yeşil biber
  • 6 adet kiraz domates (cherry)

İç malzemeler;
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 adet yeşilbiber
  • 2 adet orta boy domates
  • 500 gram kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı:

Yemeğimize başlamadan önce patlıcanlarımızı alacalı ve ortasını derin keserek (arka tarafına bıçak gelmeyecek şekilde), acısını almak ve yağ çekmesini önlemek için yarım saat tuzlu suda bekletin.

Yarım saat tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları üzerinde su kalmayacak şekilde süzüp, kağıt havluya sarın. Patlıcanları fotoğraftaki gibi bol yağda üzeri kızarana kadar ters düz ederek kızartın.

Kızaran patlıcanları kağıt havluya alıp fazla yağını çekin. Patlıcanlarımız kızarırken siz de bir yandan iç malzemeyi hazırlayın.
İç malzeme için öncelikle 2 yemek kaşığı sıvı yağı tavaya alın. Üzerine küçük küçük doğradığımız soğan, sarımsak ve yeşilbiberi ekleyip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlarımız pembeleştikten sonra üzerine küp küp doğradığımız domatesleri ekleyip 1-2 kez karıştırdıktan sonra üzerine kıymayı da ilave edin. Kıymanın rengi değişene kadar yaklaşık 10 dakika bu şekilde kavurun.

Üzerine yarım çay bardağı su ile sulandırdığımız salçayı da ekleyin. Yine 1-2 kez karıştırdıktan sonra maydanoz ve baharatları (isteğe göre; karabiber, tuz, pul biber) ekleyip bu şekilde 1-2 kez karıştırıp ocağımızın altını kapatın.
Yağını kağıt havluda çektiğimiz patlıcanları fırın tepsisine alıp içlerini maşa yardımıyla açın. Hazırladığımız iç malzemeyi kaşık yardımıyla patlıcanların içine alabildiği kadar koyun. Tepsideki patlıcanları fotoğraftaki gibi domates ve yeşilbiberle süsleyin.

Fırın tepsisinin içine 1 su bardağı sıcak su ekleyip, 150 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Piştikten sonra arzuya göre üzerine maydanoz ve nane ekleyip, servis yapın.

LAHMACUN


Malzemeler:


Hamuru için

  • 330 gr beyaz ekmek unu (2 su bardağından biraz fazla)
  • 1 çay kaşığı instant maya (kuru maya değil, lütfen karıştırmayalım)
  • 1.5 çay kaşığı tuz
  • 200 ml ılık su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı


İç malzemeler
  • 350  gr yağlı kıyma
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 adet domates
  • 1 adet dolmalık biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon


Yapılışı:

Unu bir kabın içine eliyoruz. Maya ve tuzu ekleyip harmanlıyoruz. Ilık suyun içine zeytinyağını koyuyoruz. Unun ortasını havuz şeklinde açıp suyu içine döküyoruz.Hepsini harmanlıyoruz.

Tezgahı ve elimizi unlayıp elastik ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz (10-15 dk)
Kabımızın içini yağlayıp hamurumuzu kaba aktarıp üstünü kapatıp iki katı olana kadar dinlendiriyoruz (30-45 dk)

Hamuru unlanmış tezgaha alıp eşit parçalara bölüyoruz.

Her parçayı merdane ile çok ince bir şekilde açıyoruz

Açtığımız hamurun içine, harcı elimizle eşit şekilde bastırarak yayıyoruz. Fırının ızgara bölümünü açıyoruz maksimum sıcaklıkta.Teflon tavamızı ısıtıyoruz.

Lahmacunu içine koyup altı hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Sonra ızgara bölümüne koyuyoruz.

Kenarları hafif kızarınca hemen çıkartıp ikiye katlayıp üstüne havlu örtüyoruz..

Not: Lahmacunları ızgarada pişirirken devamlı kontrol ediniz ki yanmasınlar. Biraz zahmetli fakat inanın kendi bildiğiniz kıyma ve kendi hamurunuzla yapmak bu zahmete değiyor



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder