KARNIYARIK
Malzemeler:
- 6 adet patlıcan
- 6 adet yeşil biber
- 6 adet kiraz domates (cherry)
İç malzemeler;
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet büyük boy soğan
- 5 diş sarımsak
- 1 adet yeşilbiber
- 2 adet orta boy domates
- 500 gram kıyma
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 demet maydanoz
- Tuz, karabiber, pul biber
Yapılışı:
Yemeğimize başlamadan önce patlıcanlarımızı alacalı ve
ortasını derin keserek (arka tarafına bıçak gelmeyecek şekilde), acısını almak
ve yağ çekmesini önlemek için yarım saat tuzlu suda bekletin.
Yarım saat tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları üzerinde su kalmayacak şekilde süzüp, kağıt havluya sarın. Patlıcanları fotoğraftaki gibi bol yağda üzeri kızarana kadar ters düz ederek kızartın.
Kızaran patlıcanları kağıt havluya alıp fazla yağını çekin. Patlıcanlarımız kızarırken siz de bir yandan iç malzemeyi hazırlayın.
Yarım saat tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları üzerinde su kalmayacak şekilde süzüp, kağıt havluya sarın. Patlıcanları fotoğraftaki gibi bol yağda üzeri kızarana kadar ters düz ederek kızartın.
Kızaran patlıcanları kağıt havluya alıp fazla yağını çekin. Patlıcanlarımız kızarırken siz de bir yandan iç malzemeyi hazırlayın.
İç malzeme için öncelikle 2 yemek kaşığı sıvı yağı tavaya
alın. Üzerine küçük küçük doğradığımız soğan, sarımsak ve yeşilbiberi ekleyip,
soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlarımız pembeleştikten sonra
üzerine küp küp doğradığımız domatesleri ekleyip 1-2 kez karıştırdıktan sonra
üzerine kıymayı da ilave edin. Kıymanın rengi değişene kadar yaklaşık 10 dakika
bu şekilde kavurun.
Üzerine yarım çay bardağı su ile sulandırdığımız salçayı da ekleyin. Yine 1-2 kez karıştırdıktan sonra maydanoz ve baharatları (isteğe göre; karabiber, tuz, pul biber) ekleyip bu şekilde 1-2 kez karıştırıp ocağımızın altını kapatın.
Üzerine yarım çay bardağı su ile sulandırdığımız salçayı da ekleyin. Yine 1-2 kez karıştırdıktan sonra maydanoz ve baharatları (isteğe göre; karabiber, tuz, pul biber) ekleyip bu şekilde 1-2 kez karıştırıp ocağımızın altını kapatın.
Yağını kağıt havluda çektiğimiz patlıcanları fırın tepsisine
alıp içlerini maşa yardımıyla açın. Hazırladığımız iç malzemeyi kaşık
yardımıyla patlıcanların içine alabildiği kadar koyun. Tepsideki patlıcanları
fotoğraftaki gibi domates ve yeşilbiberle süsleyin.
Fırın tepsisinin içine 1 su bardağı sıcak su ekleyip, 150 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Piştikten sonra arzuya göre üzerine maydanoz ve nane ekleyip, servis yapın.
Hamuru için
İç malzemeler
Açtığımız hamurun içine, harcı elimizle eşit şekilde bastırarak yayıyoruz. Fırının ızgara bölümünü açıyoruz maksimum sıcaklıkta.Teflon tavamızı ısıtıyoruz.
Lahmacunu içine koyup altı hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Sonra ızgara bölümüne koyuyoruz.
Fırın tepsisinin içine 1 su bardağı sıcak su ekleyip, 150 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Piştikten sonra arzuya göre üzerine maydanoz ve nane ekleyip, servis yapın.
LAHMACUN
Malzemeler:
Hamuru için
- 330 gr beyaz ekmek unu (2 su bardağından biraz fazla)
- 1 çay kaşığı instant maya (kuru maya değil, lütfen karıştırmayalım)
- 1.5 çay kaşığı tuz
- 200 ml ılık su
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
İç malzemeler
- 350 gr yağlı kıyma
- 1 adet büyük kuru soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1/2 demet maydanoz
- 2 adet domates
- 1 adet dolmalık biber
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı:
Unu bir kabın içine eliyoruz. Maya ve tuzu ekleyip
harmanlıyoruz. Ilık suyun içine zeytinyağını koyuyoruz. Unun ortasını havuz
şeklinde açıp suyu içine döküyoruz.Hepsini harmanlıyoruz.
Tezgahı ve elimizi unlayıp elastik ve yumuşak bir hamur elde
edene kadar yoğuruyoruz (10-15 dk)
Kabımızın içini yağlayıp hamurumuzu kaba aktarıp üstünü kapatıp
iki katı olana kadar dinlendiriyoruz (30-45 dk)
Hamuru unlanmış tezgaha alıp eşit parçalara bölüyoruz.
Her parçayı merdane ile çok ince bir şekilde açıyoruz
Açtığımız hamurun içine, harcı elimizle eşit şekilde bastırarak yayıyoruz. Fırının ızgara bölümünü açıyoruz maksimum sıcaklıkta.Teflon tavamızı ısıtıyoruz.
Lahmacunu içine koyup altı hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Sonra ızgara bölümüne koyuyoruz.
Kenarları hafif kızarınca hemen çıkartıp ikiye katlayıp
üstüne havlu örtüyoruz..
Not: Lahmacunları ızgarada pişirirken devamlı kontrol ediniz
ki yanmasınlar. Biraz zahmetli fakat inanın kendi bildiğiniz kıyma ve kendi
hamurunuzla yapmak bu zahmete değiyor
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder